Resepi Japanese cotton cheesecake

Resepi Japanese cotton cheesecake
Japanese Cotton Cheese Cake

Resepi Japanese cotton cheesecake 


Dah banyak resepi test. Adjust sana sini dan so far ni the best resepi.

Bahan A
---------
200g cream cheese 
48g unsalted butter
20g castor sugar
80g susu
5 biji kuning telur 
50g tepung kek 
15g tepung jagung 

Bahan B
---------
5 biji putih telur 
80g castor sugar

Preheat oven 160C

1. Cairkan cream cheese dan butter menggunakan double boiler.
2. Masukkan gula dan susu. Pukul sebati.
3. Alihkan adunan ke tepi dan kacau-kacau untuk turunkan sedikit suhu.
4. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji  dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandung dan tepung jagung. Kacau sebati.
6. Pukul putih telur dan masukkan 80g gula sedikit demi sedikit. 
7. Masukkan putih telur ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
8. Tuang adunan dalam loyang. Bakar secara water bath dalam pre-heated oven pada suhu 160C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu ke 150C dan bakar selama 70 minit.

Kredit resepi: Aimi Syairah Nawi

0 Response to "Resepi Japanese cotton cheesecake "

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel