Resepi Ikan Percik Ala Kelantan

Resepi Ikan Percik Ala Kelantan
Resepi Ikan Percik Ala Kelantan - Hari ini mak cik masak IKAN PERCIK Ala kelantan ..maaf klu resepi maK Cik ni ada kekurangan .Siapa dicni orang kelantan ?betul ke resepi mak cik ni ..
.Hari ni Mak Cik buat untuk 2 ekor saja , pakai ikan kembong hijau dan pakai agak2 jelah bahan nya ..

RESEPI IKAN PERCIK ALA KELANTAN



Bahan2 nya .( resepi sebenar )
5 ekor ikan kembung(bersihkan,kelar dan bakar)
Kalau pakai ikan Sungai ( ikan Talapia lagi sedap , itupun klu yg mkn ikan sungai lah kan .)
*10 tangkai cili kering rendam bagi lembut .
*1 biji bwng besar
*1 inci halia
*sedikit belacan (tak yah letak pun tak apa )
1/2 inchi kunyit hidup @ serbok kunyit pun boleh .
2 batang serai ( titikan saja )
Santan dr sebiji kelapa 
2 keping asam keping
Garam n perasa
1@2 sudu gula Pasir 
Sedikit tepong beras untuk memekat kan kuah .

Cara:
Mesin bhn bertanda *
Masukkan santan dlm periuk
Masukkn bhn mesin
Masukkan serai n asam keping
Masukkan garam ,perasa n gula

Didihkn atas dapor hingga pekat masukan sediki tepong beras yg dibancoh ngan air terlebeh dahulu untuk memekat kan lagi kuah tersebut 
Bila siap..curahkan atas ikan yg dh siap bakar..pastu nk bakar semula pun boleh ..ikut lah cara masing masing .
Masukan dlm periok tu sekali pun boleh ..supaya ikan tu mesra bersama kuah .kuah tu nk bagi kering lagi pun boleh ..tapi sy suka yg bekuah ..nk cicah ngan roti .

..Selamat mencuba ikan Percik ku ..Halal Resepi yg di bagi ..
Alhamdulillah 
#syukurselalu .
Resepi ni sy simpan dah hampir 33 thn yg lalu ..semasa sy menjadi isteri Polis berjiran ngan org kelantan ..masa tu dok suka sgt ..hari2 buat ..tapi dulu sy suka pakai ikan sungai .( ikan Talapia )

0 Response to "Resepi Ikan Percik Ala Kelantan"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel